Zkouška BH

04.04.2010 18:42

 

ZKOUŠKA BH (DOPROVODNÉHO PSA)

 

Dělí se na:

 

Oddíl B (poslušnost)

Oddíl D (chování psa na veřejnosti a v dopravě)

Všeobecné ustanovení

Při zkoušce BH se neprovádí přezkoušení lhostejnosti k výstřelu.

 

Počet účastníků (psů) při zkouškách, kde jsou skládány pouze zkoušky BH je stanoven na jednoho rozhodčího do 15 startujících. Psi, kteří v oddílu B (poslušnost) nedosáhnou alespoň 70% bodu, nebudou připuštěni ke zkoušce v dopravní ruchu a na veřejnosti. Proto zkouška začíná vždy poslušností. Zkouška v dopravním ruchu se nehodnotí body, nýbrž rozhodčí psovodovi výsledek slovně sdělí a označí do výkonnostního průkazu „obstál“ nebo „neobstál“. Zkouška je složena, když v oddíle poslušnosti je zadáno nejméně 70% bodů a ve specielní části zkoušky budou rozhodčím cviky hodnoceny jako dostačující.

 

Případné opakování zkoušky není termínově omezeno. Každý výsledek zkoušky je, nezávisle na úspěchu zkoušky, zapsán ve výkonnostní knížce.

 

BH ODDÍL „B“ (poslušnost)

 

Cvik 1: Ovladatelnost na vodítku 15 bodů

Cvik 2: Ovladatelnost bez vodítka 15 bodů

Cvik 3: Odložení v sedě za pochodu 10 bodů

Cvik 4: Odložení v leže s přivoláním 10 bodů

Cvik 5: Odložení dlouhodobé 10 bodů

Celkem   60 bodů

 

Rozhodčí dává pokyn k zahájení každého cviku. Všechny ostatní výkony, jako obraty, zastavení, změna způsobu chůze, atd., se provádějí bez pokynu rozhodčího. Zvukové povely jsou uvedeny v pokynech. Nevykoná-li pes cvik nebo jeho část ani na třetí zvukový povel, není tento cvik hodnocen. Místo zvukového povelu pro přivolání může být použito jméno psa. Použití jména psa spolu se zvukovým povelem pro přivolání je hodnoceno jako druhý povel.

 

V základním postoji stojí pes těsně a přímo u levé nohy psovoda tak, aby lopatkou byl v úrovni kolen psovoda. Každý cvik začíná a končí základním postojem. Závěrečný základní postoj každého cviku je současně vstupním základním postojem pro následující cvik, pokud není vyžadováno přemístění psovoda se psem. Zaujetí základního postoje na začátku cviku je povoleno jen jedenkrát.

 

Krátká pochvala je povolena pouze po ukončení cviku, ze základního postoje. Po jejím provedení zaujímá psovod nově základní postoj. V každém případě mezi pochvalou a zahájením nového cviku musí být zachována zřetelná přestávka (cca. 3 vteřiny). Po zaujetí základního postoje následuje provádění cviku. Po nejméně 10-ti a nejvíce 15-ti krocích dává psovod psu zvukový povel k jeho provedení. Mezi předsednutím a povelem k přisednutí, jako i při příchodu psovoda k odloženému psu, musí být zachovány zřetelné přestávky (cca. 3 vteřiny). Psovod může ke svému psu přistupovat zepředu nebo zezadu.

 

Naskakování psa na psovoda či hraní se psem není dovoleno. Obraty provádí psovod vlevo. Při těchto cvicích se může pes k noze psovoda dostávat obcházením nebo ze předu, vždy však stejným způsobem v průběhu celé zkoušky. Po přesednutí může pes zaujmout základní postoj u nohy psovoda jeho obcházením nebo zepředu,

vždy však stejným způsobem v průběhu celé zkoušky.

 

1. Ovladatelnost psa na vodítku (15 bodů)

 

a) Zvukový povel „K noze“. Zvukový povel je psovodu povolen jen pro vykročení a změnu způsobu chůze.

 

b) Provedení: Psovod se psem jde k rozhodčímu, psa posadí a podá mu hlášení. Ze základního postoje musí pes na zvukový povel k noze psovoda pozorně, radostně a v přímém směru následovat. Musí se vždy nacházet u levého boku psovoda lopatkou vždy v úrovni kolen psovoda. Při zastavení musí pes samostatně, rychle a v přímém směru usednout. Na začátku cviku jde psovod se psem bez zastavení 40 až 50 kroků přímým směrem, po obratu čelem vzad a dalších 10-ti až 15-ti krocích předvede poklus a pomalou chůzi (vždy nejméně 10 kroků). Přechod z poklusu do pomalé chůze musí být proveden bez mezikroků. Jednotlivé změny způsobu chůze se musí od sebe zřetelně lišit rychlostí svého provedení. V normální chůzi se provádí nejméně po jednom obratu vpravo, vlevo a čelem vzad. V normální chůzi se provede minimálně jedno zastavení. Ke konci cviku na pokyn rozhodčího prochází psovod se psem skupinou nejméně 4 pohybujících se osob. Psovod se psem ve skupině jednu osobu zprava a jednu osobu zleva obchází a nejméně 1x se zde zastaví. Je na rozhodčím, zda si nechá cvik opakovat. Po opuštění skupiny zaujímá psovod se psem základní postoj.

 

c) Hodnocení: Předbíhání, vychylování psa do stran, zpožďování psa, dodatečné

zvukové povely, pomoc tělem, nepozornost, překážení nebo obtěžování psovoda psem je hodnoceno ztrátovými body.

 

2. Ovladatelnost psa bez vodítka (15 bodů)

 

Na pokyn rozhodčího psovod sedícího psa v základním postoji odepne z vodítka. Psovod si zavěsí vodítko kolem ramen nebo si ho schová do kapsy a jde se psem na volno do skupinky, kde se minimálně jednou zastaví. Po opuštění skupinky zaujme psovod krátce základní postavení a začíná předvedení chůze bez vodítka. Ostatní viz. cvik 1.

 

3. Odložení vsedě za pochodu (10 bodů)

 

a) Po jednom zvukovém povelu „K noze“, „Sedni“

 

b) Provedení: Psovod se psem bez vodítka vykročí ze základního postoje v přímém směru. Po deseti až patnácti krocích si pes na zvukový povel „Sedni“ rychle a v přímém směru sedne aniž by psovod přerušil či měnil způsob chůze nebo se ohlížel. Po dalších asi 30-ti krocích se psovod zastaví a ihned se otočí ke psu. Na pokyn rozhodčího jde psovod zpět a postaví se ke psu.

 

c) Hodnocení: Chyby v provedení, pomalé sedání, neklidné a nepozorné odložení vsedě jsou hodnoceny ztrátovými body. Jestliže si pes místo sednutí lehne nebo zůstane stát, je mu odebráno 5 bodů.

 

4. Odložení psa vleže s přivoláním (10 bodů)

 

a) Po jednom zvukovém povelu: „K noze“, „Lehni“, „Ke mně“ a „K noze“.

 

b) Provedení: Psovod s neupoutaným psem vykročí ze základního postoje v přímém směru. Po deseti krocích pes na zvukový povel k odložení rychle a v přímém směru ulehne, aniž by psovod přerušil či měnil způsob chůze nebo se ohlížel. Po dalších asi třiceti krocích v přímém směru se psovod zastaví a ihned se otočí ke psu. Na pokyn rozhodčího povelem „Ke mně“ nebo jménem psa si psovod přivolá psa k sobě. Pes má přiběhnout radostně, rychle a přímým směrem, těstě a přímo se posadit před psovoda. Na zvukový povel „K noze“ si pes sedá rychle a přímo vedle psovoda.

 

c) Hodnocení: Chyby v provedení, pomalé ulehnutí, neklidné odložení, pomalé přicházení, popřípadě otálení z příchodem, změna postoje psovoda, chyby při přesednutí a při ukončení cviku, jsou hodnoceny ztrátovými body. Jestliže si pes místo ulehnutí sedne nebo zůstane stát, je mu odebráno 5 bodů.

 

5. Odložení dlouhodobé (10 bodů)

 

a) Po jednom zvukovém povelu „Lehni“, „Sedni“.

 

b) Provedení: Před zahájením cviků B jiného psa, odloží psovod psa zvukovým povelem „Lehni“ na místě určeném rozhodčím, nesmí u něho nechat vodítko či jakýkoliv jiný předmět. Psovod pak odchází cvičebním prostorem, aniž by se ohlédl, nejméně 30 kroků od psa a zůstává v jeho dohledu, obrácen zády k němu klidně stát. Po dobu provádění cviků 1 až 4 jiným psem musí pes, bez ovlivňování psovodem, klidně ležet. Na pokyn rozhodčího jde psovod ke psu a postaví se k jeho pravé straně. Po asi 3 vteřinách, na pokyn rozhodčího, dává psovod psu zvukový povel „Sedni“ na který se musí pes rychle a přímo posadit.

 

c) Hodnocení: Neklidné chování psovoda, jakož i jiná jeho skrytá pomoc psu, neklidné odložení, případně předčasné postavení se psa při příchodu psovoda (změna polohy), je hodnoceno ztrátovými body. Pokud pes vstane nebo si sedne nebo opustí-li místo odložení více než je délka jeho těla – v cviku pes neobstál. Pes, který při cviku 1 až 5 neobdržel minimálně 70% (42 bodů), je vyloučen z dalšího pokračování zkoušky. B)

 

Zkouška v pouličním ruchu

 

Všeobecně

Následující cviky se provádějí mimo cvičiště. Rozhodčí s vedoucím zkoušek určí, kde a jak budou cviky na veřejném prostranství provedeny, (ulice, cesty nebo veřejná místa).

 

Veřejná doprava nesmí být narušována. Provedení této části zkoušky vyžaduje, kvůli svému obsahu, větší časovou rezervu. Požadavky na přezkoušení jednotlivých částí nesmí být pro velké množství psů zkracovány.

 

Body nejsou za jednotlivé cviky tohoto oddílu zadávány. Pro hodnocení psů v tomto oddílu zkoušky je rozhodující celkový dojem chování psa na veřejnosti a v dopravě.

 

 

 

Průběh zkoušky

 

1. Chování psa ke skupině osob

Na pokyn rozhodčího, psovod se psem vedeným na vodítku, přejde na určené místo v ulici. Rozhodčí je následuje. Pes má jít s psovodem ochotně u jeho levé nohy na prověšeném vodítku. K chodcům a autům se má pes chovat klidně. Při chůzi psovoda se psem protíná jejich trasu běžící osoba. Pes se má chovatklidně. Psovod se psem jdou dále do stojící skupiny nejméně šesti osob, s jednou osobou psovod promluví a pozdraví se podáním ruky. Pes si na pokyn psovoda sedne nebo lehne a chová se během krátkého rozhovoru klidně.

 

2. Chování psa k cyklistovi

Psovod se psem na vodítku jde podél cesty, kde je zezadu předjede cyklista, který

zvoní. Následně se cyklista obrací a jede proti psovodovi a psu. Při míjení několikrát zazvoní. Míjení probíhá tak, že pes je mezi psovodem a projíždějícím cyklistou. Pes na vodítku má ukázat lhostejnost k cyklistovi.

 

3. Chování psa k autům

Psovod jde se psem na vodítku kolem více stojících aut. Jedno auto je nastartováno. Mezitím jde psovod a pes dále, vedle nich zastaví auto. Řidič stáhne okénko a stojícího psovoda prosí o informaci. Přitom si pes na pokyn psovoda sedne nebo lehne. Pes se má chovat k autu i ke všem dopravním zvukům klidně.

 

4. Chování psa k běžci nebo jezdci na kolečkových bruslích

Psovod jde se psem na vodítku po klidné cestě. Předběhnou je minimálně dva běžci. Běžci se vzdálí a přiblíží se další běžec, který psa i psovoda oběhne a běží dále bez změny rychlosti. Pes nemusí jít přesně u nohy psovoda, musí se však nechat stojícím psovodem v době probíhání osob usměrnit do sedu nebo lehu. Je důležité, že psovod psa během pohybu osob dokáže na povel usměrnit do polohy v sedě nebo leže. Místo běžců mohou být použiti také jezdci na kolečkových bruslích.

 

5. Chování psa k jinému psu

Při předběhnutí a projití jiného (jednoho) psa s psovodem, se má pes chovat neutrálně. Jdoucí psovod může opakovat zvukový povel „k noze“ nebo se zastavit a psa posadit nebo položit.

 

6. Chování připoutaného psa na vodítku v dopravním a pouličním ruchu, chování k lidem a zvířatům

Na pokyn rozhodčího jde psovod se psem připoutaným na vodítku rušnou ulicí. Na pokyn rozhodčího upoutá psovod psa na vodítku např. k plotu, sloupu, zábradlí apod. Psovod odejde mimo dohled. Pes má stát, sedět nebo ležet. Po dobu nepřítomnosti psovoda projde kolem osoba, v boční vzdálenosti asi pět kroků od upoutaného psa. Upoutaný pes se má během nepřítomnosti psovoda chovat klidně. Kolem upoutaného psa projde další osoba se psem na vodítku (nesmí být použit agresivní pes). Odložený pes nesmí na procházejícího psa útočit. Na pokyn rozhodčího psovod odloženého psa odvede.

 

Poznámka

Je ponecháno na rozhodčím, zda jednotlivé cviky provede s každým psem za sebou nebo zda provede jednotlivé cviky postupně se všemi psy.